Kirjoitettu: 28.02.2017

Kirjoittaja

Living Kitchen – kansainväliset keittiömessut Saksan Kölnissä 14.–20.1.2017

Keittiö muuttuu ja kehittyy kiivaammin kuin koskaan ennen. Vierailimme tammikuun puolessa välissä LivingKitchen-messuilla Saksan Kölnissä bongaamassa tuoreita ideoita. Kasvatamme tulevaisuudessa Kalustetukun omaa tuoterepertuaaria yhä laajemmaksi uusien trendien innoittamana. 

Messuilla kaikki oli suurta – niin 150 000 kävijän määrä kuin joidenkin näytteilleasettajan yli miljoonan euron budjetti. Näytteilleasettajia messuilla oli kaikkiaan yli 200, joten katsottavaa ja ihasteltavaa riitti. Keskeisin messuilla esitelty asia oli keittiön sulautuminen oleskelutiloihin. Keittiön säilytyskalusteet korvaavat nyt jopa kirjahyllyn! Tässä trendissä keittiössä piilotetaan katseen tieltä kaikki ylimääräiset koneet ja tavarat käteviin aamiais- tai tarvikekaappeihin.

Useimpien näytteilleasettajien mallikokoonpanoista huokui rehellinen loft-henkisyys. Monissa mallikeittiöissä oli käytetty paljon erilaisia metallisia rakenteita sekä hyvin karkeita materiaaleja. Näille kontrastia toivat keittiöiden pehmeämmät sävyt sekä toisinaan jopa ylitsepursuavat koriste- ja käyttöesineet. Kodinkoneiden osalta selvänä trendinä nähtiin jokaisen valmistajan hittituote: pöytätasoihin integroitava liesituuletin, joka imee höyryt ja käryt kätevästi alaspäin. Alaspäin imevä tekniikka tuo entistä paremmat mahdollisuudet keittiön saarekkeiden asettelulle sekä mahdollisimman avaran keittiön toteutukselle.

Keittiön kaapin ovissa trendinä maanläheisyys

Messuilla oli havaittavissa selvä keittiön kaappien oviin liittyvä trendi – oviksi oli valittu paljon selkeitä yksivärisiä vaihtoehtoja. Suosituimpia värejä olivat ehdottomasti harmaa, ruskea ja muut maanläheiset sekä murretut sävyt. Jo pitkään suosiossa ollut kiiltäväpintaisuus oli vaihtunut mattapintaisuudeksi.

Messukeittiöissä oli käytetty runsaasti mielenkiintoisia betonimaisia pintoja sekä mahdollisimman paljon aitoa puuta muistuttavia puukuvioituja mikrolaminaattiovia. Suurin osa keittiön kaapin ovista oli vetimettömiä tai hyvin huomaamattomilla vetimillä varustettuja.

Kalustetukku | Keittiön puiset ovet

Kalustetukku | Keittiön betonimaiset ovet

Massiivisia tasorakennelmia ja mattapintaa

Pöytätasoissa trendinä nähtiin selvästi keittiön ytimen muodostavat keittiösaarekkeet ja niihin liittyvät massiiviset tasorakennelmat. Kovimmassa käytössä olevien tasojen materiaalivalinnat oli tehty käytännöllisyyttä silmällä pitäen – tasoiksi oli valittu helppohoitoisia ja nykyaikaisia pintoja. Tasojen materiaaleja olivat esimerkiksi kvartsi, keraaminen tai muu komposiitti sekä lasi. Kaikki tasopinnat olivat mattaa. Aitoa puuta todella hyvin muistuttavia laminaattipintaisia puujäljitelmätasoja oli myös käytetty runsaasti. Aitoja puutasoja sen sijaan oli käytetty lähinnä saarekkeen ns. ylimääräisessä lisälipassa.

Suosituimpia värejä olivat mattapintainen harmaa ja musta sekä lämpimät puun sävyt ja vaaleat lasitasot. Erikoisempia värejä ja muotoja nähtiin taas toissijaisemmissa paikoissa, joiden ei tarvitse kestää jatkuvaa pesemistä ja pyyhkimistä.

Tasojen mielikuvituksellisten mekanismien avulla keittiöön saatiin loihdittua helposti lisää työskentelytilaa. Esimerkkeinä tästä mainittakoon tason sisältä avautuvat lisäpöydät tai kaapista paljastuva työskentelytaso.

Eri paksuisten ja syvyisten tasojen rohkeat yhdistelmät toivat hienosti kontrastia ja särmää keittiön ilmeeseen. Erilaisia materiaaliyhdistelmiä, kuten lasi ja kvartsi sekä lasi ja puu, oli esillä myös paljon. Altaat olivat pääsääntöisesti altakiinnitettyjä tai huullettuja.

Kalustetukku | Keittiön tasot

Kalustetukku – Keittiön mattapintainen taso

Nykyajan keittiö sulautuu ympäristöönsä ja käyttäjän tarpeisiin

Avohyllyt olivat selvästi yksi nousevista keittiötrendeistä. Ne yhdistävät keittiön saumattomasti kodin muuhun kalustoon ja sisustukseen. Oikeastaan jokaisella osastolla olikin näyttäviä, moduuliajattelulla ja erilaisista materiaaleista rakennettuja avohyllyjä. Useissa hyllyissä oli hyödynnetty samoja materiaaleja kuin muuallakin keittiössä.

Laatikoiden varusteissa oli otettu askel yksinkertaisempaan suuntaan. Varusteet olivat hyvin selkeälinjaisia, eri tavoin keskenään yhdisteltäviä elementtejä ja pääosin puulokerikkoja. Isojen yhteinäisten kokonaisuuksien sijaan oli käytetty erilaisia lokeroita ja jakajia, joilla kukin voi varustella laatikoston oman näkemyksensä ja toiveidensa mukaan. Avohyllyjen rönsyilevyyden vastakohdaksi keittiöt oli toteutettu korostetun selkeälinjaisiksi, yksinkertaisiksi ja siisteiksi.

Keittiön kodinkoneissa nähtiin myös huomattavia mullistuksia. Pinnalla olivat erilaiset grillauslevyt ja -alustat, monipuoliset lämpötilojen säätöominaisuudet sekä Sous Vide -vakuumikypsennys ja vakuumikoneet. Lopultakin ammattikokkien käyttämät menetelmät on tuotu tavalliseen kotikeittiöön!

Kalustetukku | Keittiön lisävarusteet

Kalustetukku | Keittiön lisävarusteet

Kalustetukun vuosi starttasi messujen merkeissä

Messut ovat oiva tapa tutustua alan uutuuksiin ja löytää inspiraatiota omaan rakennus- tai remonttiurakkaan. Kalustetukkukin oli tammikuussa esillä Rakenna & Remontoi -messuilla Vantaan Myyrmäki-hallissa ja helmikuussa Rakenna & Sisusta -messuilla Turun Messukeskuksessa. Erityistä huomiota osakseen keräsi keittiön laatikostosta avautuva apupöytä: